Har det hänt dig att du känner att energidepåerna är mer på minus än plus när semestern är slut? Det har hänt mig många gånger förut, men i år har jag gjort några medvetna val som har hjälpt mig att få ut så mycket som möjligt av min sommarledighet. Här kommer dem listade:
Att tänka ”vi tar det som det kommer” på semestern kan vara på gott och ont. Jag förstår viljan att slippa ha planer på semestern, särskilt när man planerar mycket till vardags men det finns en fördel; då kan ingen annan planera åt dig! För risken finns att du dras med i andras planer, från vänner och familj, vilket kan vara roligt men kanske inte alltid just vad du behöver.
Vi hade två lite större planerade aktiviteter på semestern, en av dem var att spendera några dagar i Montenegro, resten av tiden planerade vi efter lust och ork.
Kanske låter som att det går emot tips nummer 1 men så är det inte, båda behövs. Att planera semestern är ju en förutsättning för att den blir som du vill ha den, men överplanerar du finns risken att du kör slut på dig själv och blir besviken när det inte blir som du tänkt dig. Att lämna utrymme för spontana utflykter eller att ”bara vara” kan lyfta semestern till en ny nivå då det inte finns något värre för semesterfriden än brustna förväntningar.
En gråmulen dag när bad inte var ett lockande alternativ, gjorde vi en spontan utflykt till sandpyramiderna i Bosnien.
För vissa kanske detta låter som en självklarhet men som småbarnsförälder vet jag att det inte alltid är det och ändå är det kanske det som man behöver mest av allt på semestern. Att tillbringa tid i stillhet, att checka in med sig själv, klargöra sina intentioner, att ge sig själv lite kärlek och omtanke. Att prioritera egentid på familjesemestern kan trigga i gång skuldkänslorna men tänk på att det kan bidra till att du känner dig gladare och ännu mer närvarande när du väl är med de andra.
Om du tycker det är svårt att få till egentid spontant kanske kan du prova att gå upp lite tidigare än du brukar för att få en stund för dig själv.
Ibland tror vi att det bara är våra måsten och borden som kör slut på oss. Men även om vi hittar på roliga saker som ger energi innebär det inte att de inte kräver energi av oss. Nya intryck, värme, andra människor ger energi och tar energi, därför är återhämtning är a och o. Ett av huvudsyftena med semestern är att fylla på energidepåerna så försök få in regelbundna pauser. Regnar det en dag, ta vara på det och vila!
Här syftar jag framför allt på fett, socker och gluten. De är mat som i stunden får oss att må bra men i långa loppet får oss att må dåligt. Såklart att man ska unna sig på semestern men att tänka på vad du äter och när kommer få dig att må bättre och känna dig piggare, vilket jag tycker är värt att anstränga sig lite för, även på semestern. En annan påminnelse är att ha koll påvar man äter, särskilt om man är utomlands, för det sista man vill är att tillbringa semestern i sjuksängen.
Har du hunnit reflektera över din semester ännu?
- Skriv ner 3 saker som fått dig att må bra på semestern – prova att känna tacksamhet för dem
- Skriv ner 3 saker du skulle behövt mer av på semestern – prova att få in någon av dem under semestern som är kvar eller nästa gång du är ledig